17 razloga zašto je odlično živjeti sam/a!

17 razloga zašto je odlično živjeti sam/a!

Samački život može biti prilično izazovan. Meni je bio.

Vrlo sam društvena osoba i zaista sam se bojala živjeti sama. Sa 18 godina preselila sam se u drugi grad zbog faksa i uvijek sam živjela s nekim. Prvo s jednom, pa drugom cimericom, pa s dečkom i još 3 cimera i na kraju sama s tadašnjim dečkom. Dobila sam posao u drugom gradu i morala sam se sama sa psom (Upoznaj Boba!) preseliti. Kada sam stigla u Zagreb, zbog troškova (barem sam tako mislila) živjela sam s jednom, pa drugom pa trećom cimericom. Sada zamislite koliko je to navika, različitih karaktera, rutina, želja, ponašanja, različitog odgoja…

Mislila sam isto tako da moram pronaći cimericu jer sam se bojala samoće (pisala sam i kako sam naučila biti sama), ali onda sam dobila priliku da idem sama u stan i prihvatila ju. Izdvojila sam 17 prednosti samačkog života (iako ih ima i puno više!). Vjerujete mi, ako sam mogla ja, možete i vi! Pa krenimo…

17 razloga zašto je odlično živjeti sam/a!

1. Možeš biti (ne)uredan koliko god želiš!

Ne moraš razmišljati jesi li pospremila suhi veš ili oprala suđe. Čekat ćete do god sam/a ne pospremiš i nitko ti za to neće prigovarati.

2. Uređuješ dom po svojoj mjeri.

Želiš staviti 10 svojih najdražih slika na zid ili ofarbati jedan zid u crveno? Zašto ne, sloboda je potpuno tvoja!

3. Uživaš u miru i tišini.

Kada dođeš s faksa ili posla, sve što treba je mir i tišina i vrijeme za sebe. Neće te nitko dočekati sa svojim problemima i pričama koje ti se ne da slušati. Imaš mogućnost biti sam sa sobom.

4. Možeš odviti svoju omiljenu pjesmu i imati vlastiti karaoke show!

Koliko puta mi je došlo da navijem baš neku dobru stvar, a cimerica spava ili uči. Nemam više problema s tim, navijem radio i pjevam koliko god me volja. Odlično je za dobro raspoloženje!

5. Daljinski je samo tvoj!

Hoću li gledati Ljubav je na selu ili najdražu seriju, biram sama. Ne moram više slušati turske serije i okretati program koji želi gledati druga osoba.

6. Sve namirnice u frižideru su samo tvoje.

Uh, tome sam se ustvari najviše veselila! Nema pojedenog mog najdražeg jogurta, praznog tetrapaka od mlijeka (Ne volim kad nemam za kavu!) ili pojedenih namirnica za ručak koji sam planirala. Sve u frižideru je samo moje.

7. Ne moraš sakrivati slatkiše i omiljene grickalice.

U PMS-u mogu doslovno smazati cijeli čips, veliku Milku i Nachose. Sada ih mogu ostaviti gdje god hoću znajući da mi ih nitko neće pojesti, a i ne moram s nikim dijeliti jer je cijela vrećica čipsa samo za mene!

8. Sama slažeš svoj menu i jedeš kad god hoćeš.

Kada sam živjela sa cimericom, uvijek sam se osjećala da moram planirati ručak s njom i da moramo jesti zajedno i dijeliti ga. Ponekad mi je to smetalo, jer ako si skuham paštu bolonjez i želim da mi traje tri dana onda tako neka bude. Većinom je to bilo teško izvesti. Sada kuham i pečem kolače kada hoću i koliko hoću.

9. Ne moraš čekati red za kupaonicu.

Niti moraš zatvarati vrata kada ideš u kupaonicu. Nitko te neće vidjeti ni čuti. 🙂

10. Ne moraš brinuti ako ti je netko potrošio šampon, pastu za zube ili omiljeni parfem.

E da, sve je samo moje! Kada potrošim kupim, ne moram čekati nečiji red da kupi pastu za zube ili toaletni papir.

11. Kućni ljubimci? Naravno!

Sada imam 2 psa. Ne moram brinuti je li moja cimerica alergična na dlake ili boji li se psa. Uostalom, većinom su nam ljubimci najdraži cimeri (barem u mom slučaju).

12. Ne moraš tražiti dozvolu cimera da pozoveš nekog u goste ili da napraviš tulum!

Sada o tome više ne razmišljam. Ako želim nekog pozvat na kavu ili da prespava kod mene, nikoga ne moram tražiti dopuštenje.

13. Isto tako, možeš doći doma kad god hoćeš bez straha da ćeš nekoga probuditi.

Realno svi mi ponekad zalomimo, ne moram više potiho hodati niti paziti je li nekom san lagan. Dođem kući kada god hoću bez polaganja računa nekome.

14. Možeš spavati koliko god želiš bez da te netko budi.

Obožavam spavati. Ponekad mi dođe da se cijeli dan povlačim po krevetu, a nekad se probudim u 7h i iskoristim maksimalno dan (kad ne radim). Nitko me neće probuditi, osim moje budilice naravno.

15. Ničiji alarm te neće buditi ujutro – osim tvog.

E to je blagoslov. Ako ne radim, volim nekad odspavati duže da se odmorim i ne moram se bojati da će me nečiji alarm probuditi ili nečije lupanje po stanu.

16. Naučiš se raspolagati financijama, plaćati račune i planirati kupovinu.

To je zaista vještina. Kada kreneš zarađivati za život i ovisiti o sebi, treba naučiti računati i planirati koliko smiješ/možeš potrošiti. Svakako savjetujem da si pišete koliko i za što potrošite, od stanarine i režije pa do kave. Na taj način lakše ćeš kontrolirati svoju potrošnju i vidjet ćeš gdje ti odlaze novci.

17. Imaš potpunu privatnost što znači da biraš hoćeš li biti obučen ili potpuno gol!

I posljednje, sam/a si što znači potpuna slobodna, privatnost za apsolutno sve. Od toga da hodaš gol/a po stanu jer si možda zaboravio/la donje rublje pripremiti prije tuširanja pa do toga da radiš apsolutno što god te volja!

Kao što sam više puta spomenula, jako sam društvena osoba i jedan od najvećih strahova mi je bila samoća. Odluka da živim sama mi je jedna od najboljih u životu. Tako da, ako tek krećeš ili se predomišljaš, nadam se da sam ti pomogla. Probaj, nije teško!

Ako još nisi:

Sharing is caring! :)

Komentiraj

komentari

Odgovori