5 stvari koje ti nitko neće reći prije pokretanja bloga!

5 stvari koje ti niko neće reći prije pokretanja bloga

Ne dozvoli da te ovih 5 stvari spriječe jer su se svima nama dogodile.

Na sreću, ja sam već znala dosta toga o bloganju i društvenim mrežama pa mi pokretanje bloga nije predstavljalo nikakav problem. Ali, nekoliko budućih blogera mi se javilo za savjet s pitanjima kako napraviti blog, da li je to teško, koliko vremena će mi oduzeti, koliko trebam znati da bi započela… Sve ovisi o tome koliko jako želite imati svoj blog, jer samo ako dovoljno jako to želite, ništa vam neće biti problem naučiti.

Izdvojila sam pet najčešćih stvari koje vam nitko neće reći prije pokretanja, a s kojima ćeš se susresti za vrijeme pisanja bloga. Nadam se da će ti pomoći!

1. Čitanost bloga nećeš dobiti preko noći!

Ovo sam stavila na prvo mjesto jer mnogi ostanu razočarani kad vide da njihov blog čita samo uži krug prijatelja. Danas je blogera sve više i potrebno je puno truda i rada kako bi se istaknuo iz mase. Razmisli po čemu je tvoj blog jedinstven i drugačiji, budi svoja, nemoj kopirati i budi strpljiva u izgradnji svoje čitateljske zajednice. Trud će ti se sigurno isplatiti!

2. Ne možeš sve sama!

Čak i kad misliš da možeš, doći ćeš u situaciju kada ne možeš. Pri tome mislim na tehnička pitanja. Ukoliko nemaš malo veće informatičko znanje, kupnja domene i hostinga i izrada bloga bi ti mogla predstavljati problem. Nemoj da te to spriječi! Uvijek možeš potražiti pomoć, jer netko tko to zna raditi, neće mu biti problem postaviti jedan blog. Za takvu pomoć, uvijek se možete obratiti u grupi Developers Hrvatska Relaxed i netko će vam to začas složiti.

3. Ako ostaneš bez inspiracije, nije kraj svijeta!

I to će se događati! Ukoliko si zadaš da objavljuješ novi tekst svaki tjedan, dogodit će ti se da baš taj dan kad trebaš objaviti, nemaš o čemu pisati. Ništa ti ne dolazi na pamet i osjećaš se ‘prazno’. Nemoj da te to uplaši jer to se događa i najpoznatijim blogerima! Piši kada osjetiš potrebu za tim, čitatelji će to prepoznati!

Ako ostaneš bez inspiracije, nije kraj svijeta

4. Izgled bloga je itekako važan!

Mislim da je čak i najvažniji! Možeš imati najbolje tekstove, ali ako je vizualno ne privlačan, mnoge će to odmah u startu odbiti. Neprilagođenost mobilnoj verziji, mutne i male fotke, tekstovi napisani u komadu bez podnaslova i razmaka – dovoljni su da prekriže tvoj blog. Posveti se blogu, pogledaj druge blogove, istraži što čitatelji vole najviše, pogledaj YouTube tutorial…

5. Društvene mreže postat će ti najbolji prijatelj!

Nikako ih nemoj zaboraviti! Na društvenim mrežama su tvoji potencijalni čitatelji. Ti moraš njima doći, predstaviti se i privući ih. Nemoj zaboraviti i strategiju za društvene mreže jer je itekako bitna. Ne moram ni spominjati da se Facebook stranica mora zvati kao i tvoj blog 🙂 Danas su svi na fejsu, stoga zašto ne iskoristiti besplatan način promocije?

Ima toga još puno, no smatram da je ovo pet najvažnijih. Ukoliko i sama želiš pokrenuti blog ili ne znaš napraviti Facebook stranicu, slobodno mi se javi na bilo koji način – putem maila nomatterwhatblog1@gmail.com ili u inboks Facebook stranice No Matter What.

Hvala na čitanju! 🙂

Sharing is caring! :)

Komentiraj

komentari

Odgovori